Pages

Wednesday, 11 May 2011

Mau Kerja ^_^

Alhamdulillah 
akhirnya semua sudah selesai untuk sem nih
suke n suke n suke...
sebab pasni leh duk rilex2 kat umah
membesarkan badan
eh tak! tak! tak!..
proses mnurun kan berat n men'slim'kan badan ok!
yeke miss bunga nih???
tak caye sudaa...
heheheh ;D
~
~
~
Tadi dah siap2 packing barang 
n sudah selamat d hantar ke rumah akak sepupu
tumpang d rumah beliau selama 4 bulan
senang sikit...free of charge =D
kalau letak kat stor kolej kena kuar duit agi
oh tidak! membazir ok
3 kotak RM10 n next2 kotak RM3
kalau 5 kotak da bape kan
barang kalau sikit takpe tapi terlebih sikit 2 yang susah kan
almaklum la girl
bile miss bunga packing2 tadi baru la sedar yang barang2 tu da beranak pinak
bile masa ntah miss bunga pon x sedar
hihihih ;D
~
~
~
InsyaAllah 
petang esok miss bunga akan berada di rumah sudah
bila dah kat rumah susah da la mau online
mesti blog ini pon akan bersawang
ngeeeee
tapi bile ada kesempatan miss bunga akan update ye!
wah macam ramai peminat plak kan
macam de orang nak bace je entry2 dalam nih
xpe miss bunga xkesah xde orang nak baca pon
yang penting miss bunga hepy..
weeeee =D
~
~
~
Cuti sem kali ni nampaknya lama dari biasa
4 bulan..lame kan??
miss bunga rancang mau keje cuti ni
tapi takot keje je yang tak mau miss bunga ni
ottoke??
huhu
pape pon kite mesti cube dulu kan
InsyaAllah miss bunga akan cari keje
mau jugak rasa cari duit sendiri
susah ke senang
 n mau timba pengalaman juge ;)
doakan miss bunga dapat cari kerja k kawan2!
(^_^)




Sunday, 8 May 2011

Final Paper ^_^

Salam sume...hiiii   rabbitaemoticon


Entry kali ni miss bunga nak bagitau kamu2 sume yg esok bersamaan MONDAY,09,2011 miss bunga akan merdeka!..yeahh!miss bunga punya exam abes esok..owl emoticonhihihi..mesti ade yg cakap 'ape la miss bunga ni orang da lame kot merdeka'..hoho..miss bunga tau ramai yg da lame abes exam kan tapi miss bunga still lagi bertungkus lumus study..orang laen da siap bungkus2 da sume note tapi miss bunga duk ngadap note agi..uwaaaa ...besela UTM ni suke buat exam lambat2 ni..bukan ape..nak bagi students die buat preparation betol2..xmo gelojoh2 nih..bagoz kan..=_="....hehehe...walo bagaimanapon IM PROUD TO BE UTM STUDENT!... weeeeeee....


Esok miss bunga punye paper bertajok LOCAL GOVERMENT LAWS (UNDANG2 KERAJAAN TEMPATAN)..miss bunga bukan student law tau tapi tiap2 sem miss bunga amek subjek law..macam student law la plak kan..aish satu masalah sebenarnya sebab miss bunga xsuke membaca tapi bile da amek subjek ni perlu gak membaca ..perlu bekerja keras ye wahai otak..xpela bertabah n bia aktif sikit otak ni..xmo rilex2 je..tapi sebenarnye xkerja keras pon..tipo je tuh..hehehe..walopon paper tu esok pagi tapi ade lagi note yang miss bunga xbaca ni..ottoke??owl emoticon..huhu..siap sempat wat entry lagi kan..ngee..tapi xpe malam ni ade lagi untuk bace note..entry ni sekadar menghilangkan kepenatan membaca..penat tau sebenarnye membace ni..jangan xtau..hehe

Miss bunga xsaba nak tunggu esok sebab mao bungkus2 xmo da tengok note2 yang membuatkan pale miss bunga pening berpinar2 tu ..hehe..mao packing barang juga untuk pulang ke rumah terchenta..yeah..hope miss bunga dapat jawab esok..good luck for me..wish me luck k! owl emoticon



GOOD LUCK TO ME! ^_^




Notakaki miss bunga: sebelom study jom kita menyanyi furrballpandaemoticon  dulu..hehehe

Saturday, 7 May 2011

A lOt Of LoVe To My Mum!! My Dad Too!! ^_^



Assalamualaikum w.b.t

How are u people ??
Hope that everyone is in a good health
Happy n smile always
Show people that u have a beautiful n amazing smile
Give them a big bigger biggest smile of u
As biggest as miss bunga's smile ok..teheeeee  ^_______^


Today i would like to give a special greeting to my mum and dad too


LOVE U PUAN NORIZAM BINTI ISMAIL! ^_^


Give u a love hug and kiss!
LOVE U VERY MUCH!
Thanks for being a lovely mum to me
Thanks for taking care of me
Thanks for supporting me in every little things
Thanks for everything and a lot of thanks for u mum
There is nobody else like u in this world for me
Give a lot of LOVE to u  ^_^



I have heard that celebrating mother's day is HARAM in ISLAM...im not celebrating it but i want people know that i love my mum very much! for me everyday is mother's day..not mother's day only but father's day too..LOVE U TOO DAD! VERY2 MUCH!..=D

LOVE U ENCIK MOHD NOH BIN OTHMAN! ^_^


For the conclusion I LOVE MY PARENTS! LOVE MY FAMILY! ^_^ 


Like this song,lets sing! ^_^ :


Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother

Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hold you

And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you
When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That's right no other
Your mother (My mother)

Who should I take good care of?

Giving all my love
Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother

Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hear you

Before you could talk
Who used to hold you?


Before you could walk
And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother
My mother

Who should I stay right close to?

Listen most to
Never say no to
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother

Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hug you

And buy you new clothes
comb your hair
And blow your nose
And when you cry
Who wiped your tears?
Knows your fears
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah

Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother.


*Notakaki miss bunga ---->>> saje ngade2 nak speaking walopon tau bi hancurss..hehehe..tapi takpe demi untuk improve kan bi miss bunga, miss bunga nak speaking gak ^_^


Friday, 6 May 2011

Vampire Diaries Dah Kua Episod Baru

Salam sume..

Sape yang layan vampire diaries??
sila buat muka kiut macam miss bunga
hahah pasan kiut plak da miss bunga ni 

sejak blog da bertuka jadi kiut ni kan
so miss bunga pon nak jadi kiut gak la
boleh kan..x salah kan..kan3? haha mepek!
mulai saat ni miss bunga nak bahasa kan diri dengan nama 'miss bunga'
xmo da bahasakan 'saya'
sebab nama miss bunga tu macam kiut je kan
haha weeekkk2 mesti ade yang rasa macam nak muntah kan
xpe2 miss bunga xkesah
miss bunga paham
hihihi rabbitemoticon

ok2..berbalik pada tajuk entry ni
pada sape2 yang minat tengok cite vampire diaries
episode21 season2 da kua..yahooo!
ni pada sape2 yang xtengok tv macam miss bunga la
almaklumla duk hostel kan
terpaksa la download n tggu episod kua kat tenet
ru leh tengok..heheh
pada miss bunga cite ni bez!
tertunggu2 next episode nya camne
i like!
pada sape2 yang nak tau cite ni pasal ape
leh lah download sendiri ye
miss bunga selalu download kat minishare
kat cni banyak gak cite2 baru yang boleh d download
tv series pon banyak
yang penting free of charge! rabbitemoticon

sape2 yang nak download boleh klik --->>> cni
jom miss bunga kenalkan ngan pelakon utama cite ni


2 heroes 1 heroin

Elena Gilbert (Nina Dobrev)

Stefan Salvatore (Paul Wesley)


Damon (Ian Somerhalder)  


SELAMAT MENONTON

Wajah Baru ^^

Eh!!!!
betul ke ni blog i
nape jadi se'kiut' ni??
wah xsangka la!!
ahahah gedik nye!
sekali sekala wat2 gaya gedik xpe kan
eee xmo2! geli je..euuu...
ok da mepek ! =_="
~
~
~
hah sambung balik..
kiut kan belog saya??
haha giler pasan kan...
tapi pada saya tetap gak kiut =D
setelah menjelajah ke pelosok blog tadi
inilah hasilnya
dan kesimpulannya hari ni saya xstudy
sebab layan ke benda alah ni
hehe
tapi xpe next paper lagi 3 hari
lambat lagi
tunggu mood study datang dulu baru leh study
tol x? tol x? ;)
~
~
~
lepas melakukan sesi jelajah menjelajah ni
saya dapat belajar banyak benda pasal belog nih
hasilnya camni lah
ngeeeeeeeeee~
lagi 1 tengah2 jelajah tadi
ada terbukak 1 web
pasal emoticon2 cumel
geram tengok!
so nak pos jugak kat cni
sebab excited kan
nak try camne letak emoticon dalam entry
nanti next2 entry leh letak lagi
hihi
jom tengok!


      

pearemoticon          pearemoticon
pandaemoticon           pandaemoticon
    

sebenarnya banyak lagi emoticon yang kiut2
lau nak u all search je kat google k
kompem jumpa punya =)
ha ade lagi 1 perubahan yg jadi kat blog ni
kalau sape yg slalu datang cni tau la
kalau sape yg xrajen or xpena datang kompem2 la xtau kan
hehe
perubahan 2 sebenanrnya lagu blog nih
da betuka dari lagu CNBLU-LOVE LIGHT
to SNSD-OH!
tukar mood ngan group SNSD lak
ngeee
selamat melihat blog baru saya!
eh silap!
blog lame wajah je baru
hhihihi 

Saturday, 30 April 2011

WGM~

tetibe tringat dlam 1 entry sebelom2 ni sy de ckap mau cite psal 'WGM' kan
so post kali ni sy cite ape 2 'WGM' k
tgah burink2 ni bez gak menaip
weeeee   ^____^
~
~
~
'WGM' ni stand 4 'WE GOT MARRIED'

We Got Married (우리 결혼했어요) is a popular reality South Korean variety show, one segment of the Sunday Sunday Night program. First broadcast in 2008, the show pairs up Korean celebrities to show what life would be like if they were married. Each week, couples are assigned missions to complete, with candid interviews of the participants to reveal their thoughts and feelings. (wikipedia,2011) <<<-------- eceh da pndai wat citation..hikhik, ni sume hasil pembelajaran
 dalam kelas 'ADVANCED ENGLISH FOR ACADEMIC COMMUNICATION'...lecturer sy cakap kalau nak amek satu2 ayat dripada satu2 sumber kite kena letak citation..kalau x letak 2 d kira plagarism...salah copy2 ni tau...ha sebab 2 kna letak citation 2..tanda kite amek dri sumber 2..sdikit  info ye kwn2...hehe =))

~
~
~
WGM ni slh satu rncgan yg femes kat korea..
tpi die x siarkan pon kat malaysia ni
kalau nak tgok pon kat utube tpi time keluar je episode baru 2 kena cpat2 tgok
sbb kadg2 kalau lambt video 2 akn error la n mcm2 la
mgkin sbb pihak sane tarik lik video 2 xbgi siar
mngkin la..sy pon xtau...
hehe
~
~
~
mula2 kenal rancangan ni masa tahun 1 masok utm
amek video dari kwn
masa 2 tgok couple ape ntah
bez jugak, de sedey n lawak nye,then...
ari 2 rumate plak ckap Jung Yong Hwa & Seohyun couple ni sweet
so amek la dari die n layan
pantang bile dgar org ckp cite bes ni..hehe
bile lyn 2 memg tnyata dorg 2 suuuwweeet
skang ni da xlayan da sbb epsode dorg da abez
dorg tpaksa brhenti ats sbb ke'buzy'an dorg yg mlmpau
almaklumla pnyanyi top dua2
yong hwa kmpulan CN BLUE
seohyun lak kmplan SNSD
hoho
so xpat da tgok prkmbangan relationship dorg ;(
tapi pape pon arap dorg bhgia
weeeeeeeee   ^^,
~
~
~
skang ni pon  bnyak agi couple baru yg muncul
so sape nak layan leh layan k
sy slalu amek link dari 1 blog ni
cite2 korea trbaru n trlama pon ade dlm ni
ni link nye ----->>> kwavecraze.blogspot.com
selamat menonton ;))

jom usha gambar goguma couple ( sweet potato couple )
yong hwa n seohyun
dua2 cumell @__@







 
they have created dis song together
~sweet~

Wednesday, 20 April 2011

fon da sehat kembali! =D

yeaaayyy!!
fon yg sakit da sehat semula
saaaayygg fon!!
so pas ni jgn la wat hal ye
sbb tuan mu ini xde wit nak anta repair kamu ag
lau murh2 xpe
huuuu~~~
~
~
~
sedey sgt ms fon wat hal
sbb b4 ni xpenah pon wat hal pon
igtkan normal mse tetibe je die mati
coz slalunye lps mati skjap die on lik
tpi ri 2 mati teroz x idop2
huhu tabah jela
2 ari fon x idop
smpi la ri ni ru g betol kat giant umall
naseb de fon agi 1
tpi 1 no jela leh on
huhu
mse g anta kedai
trkezot berok pat tau hrga nak betol bape
nak tau bape??
RM100 kot!
lalalala~
mahal giler kan??!!
dak 2 ckp reben ape ntah yg rosak
ru sy tau dlm fon slide ni de reben rupenye
walopon xtau cmne bentok nye
kihkih
pas tnye 2 xdecide ag nak betol x
then kol tanye mak pe sume
ru la decide nak betol
so g anta dlm 1/2 jam je siap!
sonok pat men ngan fon lik
weeeeeeee..;D
~
~
~
ha nak cite cket
ri ni sy n kwn2 kua p merayap
bagoz kan ktorg
org len ngah bace bku nak exam
ktorg g jln2 time study week
ngeeeeee
xpela bkn slalu pon kan
yg pntg pat release tension~
4 tmpt kitorg jln2 ri ni
mule g pjbt imigresen sbb kwn2 sy mau amek passport dorg
then g jusco bukit indah
try2 je jln sbb 2org kwn penah g tpi igt2 lupe
men redah je
alhamdulillah xsesat
hehe
pastu g giant umall anta fon
last skali g jusco taman u
then lik utm! ^_^
~
~
~
bile da lik bilik ni kna ready tuk study
xleh men2 agi
agi bape ari je nak exam ni
takooottt
hoho
b4 2 nak bgi pesanan dulu untuk fon trchenta
smoge fon bek2 je pasni ye
lau fon wat hal agi siapla
akn d lelong la jwbnye
kihkih
kejam giler
naseb la
sape suh ngade2 wat hal kan ;D
~
~
~
SELAMAT STUDY KENGKAWAN! ^_^

sony ericson G705 ku ^_^

saaayyygg kamu! =)

Tuesday, 19 April 2011

rajennye saya @,@

wah da lame kot xmenulis kat belog nih..
ri ni tetibe mood dtg nak tuliz kat cni
rehat2 kan minda b4 study...
hehe
study??
wah rajen nye sy kan..
pljar contoh utm nih
hihi
~
~
xbetol sume 2 yek kwn2...
jgn pecaye
drama semata2..hehe
sy rajen sbb da study week skang nih
25/4 ni da stat paper
aigooo skang ru nak study sgala mcm note
2 la dlm klas slalu brangan
sape suh kan
aish pdn muke! =_="
~
~
lalalala ~ ~ ~
memg la tramat xsuke time study week nih
rase nak abez exam cpat2 je
msti sume pon rase cmtu kan
kan3??
ha pham sgt la ngan student nih
same mcm sy gak =D
~
~
walo xsuke cmne pon kna gak study!
mau nek kan result yg xseberapa tuh
hoho
insyaAllah boley
kwn2 pon boley k...
chaiyoookkk!! ^^,




Friday, 1 April 2011

kek batik berjaya! =D



yeahhh
sy pandai wat kek batik!
da leh kawen da nih
haha ^_^
~
~
~
camne leh terbuat kek batik ni yek??
nak tau??
ha camni kesahnye
~
~
~
alkesahnye......
1 hari ni sy trnampak kek batik ni jual kat 1 pasaraya tpi xbeli pon
pastu balik nyesal lak xbeli sbb terase nak mkn
sdap kot kek batik ni n da lame xmkn
hehe
then cite pasal kek batik ni rumate sy ckp kwn die penah wat kek ni kat bilik mase kat matrik dulu
juz gune rice cooker
gune RICE COOKER je??
camne 2 kan??
so ngan rase tertanye2 sy pon search intenet 'resepi kek batik'
..ngeee
ha pastu baru la tau yg kek batik ni senang je nak wat nye
memg boleh gune rice cooker je...hehe ;D
bile da tau 2 pe lagi kan
kitorang pon semangat nak wat kat bilik
kebetulan mase 2 oppa sy tinggalkan motor die pd sy sbb die g site visit
so g la mrempit ngan rumate sy pegi jj tuk beli barg nak wat kek batik ni
semangat tol kan, kek batik punye pasal...ahaha
mekaseh 2 oppa sbb bgi gune moto mrempit g jj..=D
nak tau camne kitorang wat??
ni cara nye :::
~
~
~
oppss b4 tu gtau ingredients dulu k

1) mentega 240g
2) 2 biji telur
3) 1 cwn milo
4) 1 cwn koko
5)1 tin susu pekat
6)1 bungkus biskut marie

ni bahan2 n barg2 yg kitorang gune =)


cara buat:

1) kacau telur sampai kembang
2) masukkan mentega ke dalam telur dan panaskan
3) masukkan satu persatu milo, koko dan susu
4) kacau hingga rata
5) then masukkan biskut marie
6) bile da gaulkan biskut tadi, masukkan dalam bekas dan padatkannye.
7) lastly sejukkan...siap! ^^, jom tgok gaambar plak!


pecahkan 2 biji telur ayam
pas telur da kembang,masuk mentega plak
ni masa sume da masok,tggal nak masokkan biskut je
biskut marie yg d patah 2
ha ni masa da letak dlm bekas n d padatkan
siap! ni la hasilnye..nyummy! =D


kwan2 comment kek ni sedap..bangga jap..haha
tpi xdela sesedap orang yg dah pro wat kan
ni 1st time kot wat
op coz la de kekurangan kan
kek kitorang wat ni manis
terlebih letak susu pekat
so sape yg xnak manis2 kurgkan susu k
selamat mencube kpda sesape yg nak cube wat 2
bez! ;D

Wednesday, 23 March 2011

penat??

penat??
pe yg penat nye kak oii
hehe
~
~
~
penat....
penat wat esaimen..hoho
pas siap 1 dtg agi 1
aigooo =_="
igtkan leh la rilex bile da siap 1 kan
skali dtg klaz anta yg 2 dpt yg baru
uwaaaaaa
manyak keje...
~
manyak keje ke??
tpi sempat agi tgok muvie
on9 jgn ckap
hihi
bile sok nye nak kna anta ri ni bru tungkus lumus nak siapkan
2 laa mslahnya..
bnda2 camtu xpenat plak kan
wakeup!2
yeah
semangat cket bile da tuliz kat cni..
ngeeeeeeeeeee kunun =D
ok2 mau cri mklumat tuk esaimen tuh
jgn jdi cam sy ye kwn2
siapkan esaimen cepat2 tau ;D

Tuesday, 15 March 2011

Mengapa Hawa tercipta saat Adam tertidur dan Hawa melahirkan saat dirinya terbangun??




Seorang laki-laki jika dia kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya,, Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebus nya dengan kehidupannya.


Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut.


Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.” Maksud nya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang laki-laki.


Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti dia sedang menangis di dalam hatinya. Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf. Dan wanita sulit untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang ,,,,,,,

Tuesday, 8 March 2011

Lebih Baik Diam :)

Masa blogwalking tdi tetibe sy terbukak 1 blog n trbace article ni...so sy mau share ngan anda2 sume..
selamat membace ;))

Banyak Kelebihannya berdiam diri. Orang yang pendiam itu lebih baik daripada orang yang suka berbicara yang tidak keruan. Baik perangai dan pendiam , kedua-duanya adalah sifat yang baik dan tidak susah mengerjakannya, asalkan hati menyuruh empunya diri berbuat demikian.


Nabi SAW bersabda : "Mahukah kamu aku khabarkan kepadamu, dengan semudah-mudah ibadat dan sesenang-senang atas tubuh,ialah diam dan baik perangai." (Riwayat Ibnu Abiddunya dari Shafwan bin Salim).
Jika tidak dapat berkata-kata yang baik lebih baik mendiamkan diri. Berkata baik itu hendaklah kepada semua orang .
Ketika Nabi SAW disarankan agar mengutuk orang-orang musyrik,baginda menjawab : "Aku tidak diutuskan untuk (melemparkan) kutukan,tetapi sesungguhnya aku diutuskan sebagai (pembawa) rahmat." (Riwayat Bukhari dan Muslim)
Demikian juga kepada orang bawahan sama ada kerana usia atau pangkat. Anas r.a , pembantu rumah tangga Nabi SAW berkata: "Aku membantu rumah tangga Nabi SAW selama sepuluh tahun dan belum pernah baginda mengeluh " Ah!" terhadapku dan belum pernah beliau menegur ,kenapa kamu lakukan ini atau kenapa tidak kau lakukan ini? " (Riwayat Ahmad)
Ingatlah kepada sabda Nabi SAW : "Seorang Mukmin bukanlah pengumpat ,yang suka mengutuk, yang keji dan yang ucapannya kotor" (Riwayat Bukhari)
"Barangsiapa yg banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yg banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. dan barangsiapa yg banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya". (Riwayat Abu Naim)
Jelaslah bahawa, ada hikmah yang tersembunyi di sebalik 'diam', usah gusar di label 'budak yang pendiam'.

Kalau orang menghina kita, bukan kita terhina,
yang sebenarnya orang itu menghina dirinya sendiri.
Diam orang mukmin itu ibadah,
Ibadah tanpa perbuatan,
Ibadah rasa,Ibadah ini tidak meletihkan,
Kadang-kadang ibadah ini lebih baik daripada ibadah sunat,
Yang hatinya didalam kelalaian,
Macamana orang mukmin itu diamnya menjadi ibadah?
Kadang-kadang memikirkan dosanya,
Kadang-kadang memikirkan apa kebaikan yang nak dibuat,
Kadang-kadang memikirkan nak menolong kawan,
Kadang-kadang dia terasa kebesaran Tuhan,
Atau dia meniatkan, dia diam itu,
Tidak mahu bercakap yang bukan-bukan,
Kadang-kadang dia diam itu, kalau dia bercakap,
Takut dia melakukan kesalahan,
Seperti dia mengumpat atau,
Kalau dia bercakap,
takut-takut menyakiti hati orang,
Atau dia diam itu,
menghormati percakapan orang,
Mungkin orang itu bercakap baik dapat pengajaran,
Atau dia hendak mengenal orang yang bercakap itu,
Baik atau jahat,
Dia biarkan saja orang itu bercakap,
Dan mendengar sahaja,
Kerana nak mengenal orang itu,
Kadang-kadang dia diam itu memikirkan dosa-dosa yang lalu,
Ataupun kecuaian dan kelalaian,Yang telah dibuat,
supaya dia bertaubat,
Ataupun mengingatkan ilmu pengetahuan,
Ataupun pengetahuan yang dilupakan datang semula ingatan,
Itulah yang dikatakan oleh pepatah Melayu,
"Diam-diam ubi berisi"
atau
"Diam-diam tong kosong"
atau "
diam-diam tong berisi sampah penuh kotoran ?"


HIKMAH BERDIAM DIRI
Manusia berbicara setiap masa. Bicara yang baik akan membawa keselamatan dan kebaikan kepada manusia. Jika bicara tidak mengikut adabnya, manusia akan merana di dunia dan di akhirat. Di dunia akan dibenci oleh manusia lain manakala di akhirat bicara yang menyakiti hati orang lain akan menyebabkan kita tersiksa kekal abadi di dalam neraka Allah SWT.
Bagi mereka yang beriman, lidah yang dikurniakan oleh Allah itu tidak digunakan untuk berbicara sesuka hati dan sia-sia. Sebaliknya digunakan untuk mengeluarkan mutiara-mutiara yang berhikmah.Oleh karena itu, DIAM adalah benteng bagi lidah manusia daripada mengucapkan perkataan yang sia-sia.

Banyak diam tidak semestinya bodoh, banyak bicara tidak semestinya cerdik,
karena kecerdikan itu buah fikiran, orang cerdik yang pendiam lebih baik dari
orang bodoh yang banyak bicara.


HIKMAH DIAM
1. Sebagai ibadah tanpa bersusah payah.
2. Perhiasan tanpa berhias.
3. Kehebatan tanpa kerajaan.
4. Benteng tanpa pagar.
5. Kekayaan tanpa meminta maaf kepada orang.
6. Istirahat bagi kedua malaikat pencatat amal.
7. Menutupi segala aib.Rasullulah bersabda mengenai kelebihan diam yang bermaksud:"Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam". (Riwayat Bukhari & Muslim)
"Barangsiapa diam maka ia terlepas dari bahaya". (Riwayat At-Tarmizi)

Menasihati orang yang bersalah , tidak salah.
Yang salah memikirkan kesalahan orang.

Manusia tidak akan dapat mengalahkan syaitan kecuali dengan diam. Jalan yang terbaik ialah diam kalau kita tidak dapat berbicara kearah perkara-perkara yang baik. Bicara yang baik adalah lambang hati yang baik dan bersih yang bergantung kepada kekuatan iman pada diri manusia.

Monday, 7 March 2011

SaLaH Di MaTa KaLaU TaK NaMpAk, SaLaH TaFsIrAn KaLaU TaK Di NiLaI :)



"SaLaH Di MaTa KaLaU TaK NaMpAk, 
SaLaH TaFsIrAn KaLaU TaK Di NiLaI "



sape yg tau ayt kat atas ni mesti org 2 tgok cite.....
"TRILOGI CINTA"
hehe
tdi bru je lepas tgok citer ni
makin bez la plak
mase kat umah tpengaroh ngan mak n adik
dorg ckp cite ni bez
mule2 xjoin pon tpi lame2 tpengaroh gak join tgok =D 
bile da stat tgok pe lagi troz nak tau next2 epsode
aigooo =-='
2 la sape suh tgok agi kan
hehehe
mase kat umah memg xmiz pon tgok
tpi bile da balik utm bz ngan esaimen
so time free jela p nek bilik tv tgok cite ni
xkesah pon mis tgok sbb 
lau nak tau leh tepon adeq suh die cite kan lik
kompem die tau punye
hihihi
~
~
cite ni bez sbb dia d adaptasi dari novel
2 yg jdi excited nak tau sbb novel nye da bace
jdi nye nak tau lak cmne bile d adaptasi kpda drama kan
ha sape yg nak tau agi lanjut psal citer ni leh la tgok sndiri k
tv1 stiap hari ahad,isnin n selasa kul 10pm
bez2! tgok jgn xtgok!
promote la plak kan
ngeee
;D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.